An undulating concrete roof topped with grass covers this house in the Czech Republic, designed by local architecture studio RO_AR.

Located alongside a wildlife corridor at the edge of the Hlubocepy district in Prague, the family home is designed to be a “bridge between the urban and the natural”.

To achieve this, RO_AR designed the house as a “clash of two geometries”: a rectilinear form facing the city that is clad in thin oak slats and a hill-like, grass-topped form facing the garden and natural landscape beyond.

Czech studio RO_AR has created a house in the Hlubocepy district

“Urban space surrounds the site on the south and east sides,” explained studio founder Szymon Rozwa?ka. “It is a chaotic and random development, often adversely affecting the value of the terrain.”

“We designed a building that was created by the method of land deformation. The terrain was to transition smoothly from the north-west side into an artificial ‘hill’ into which the house was to be placed,” he continued.

On approach, the ground floor has been carved out to create a garage and entrance sheltered by the overhanging first floor. Here, a paved path leads around the side of the home into the garden.

It has an undulating concrete roof topped with grass

While the front of the dwelling is more austere, finished in white render and clad with oak battens for privacy, the rear opens onto the garden through fully-glazed facades beneath the curving roof.

“The home seeks to extend the natural context into the interior of the site and into the interiors,” said Rozwa?ka. “It becomes an abstract body that, through its form and scale, corresponds to the surrounding rocks in the background.”

A paved patio outside the living area overlooks a small pond, and on the first floor, one of the bedrooms opens onto a small terrace that is concealed from the adjacent properties by a section of concrete wall.

Internally, the home’s undulating roof is expressed as an exposed, board-marked concrete ceiling, with large skylights created in the areas where its curves intersect.

An overhanging first floor creates a sheltered entrance

The concrete structure has also been left exposed for the internal walls, contrasted by wooden ceilings and staircases and black-metal frames, fittings and furniture.

The concrete structure has been left exposed

Based in Brno, RO_AR was founded in 2011 by Rozwa?ka and operates in both the Czech Republic and Poland.

Elsewhere in the Czech Republic, local studio Architektura recently completed a brightly coloured kindergarten that is intended to echo childhood playfulness.

 ?Green Roofs, Living Walls, and Green Infastructure Read More  

Jon Astbury